top of page

Kommande regulatoriska EU-krav gällande informationssäkerhet

Updated: Nov 24, 2023

Med det ökande beroendet av digitala tjänster, tillsammans med det ökade cyberhotet, kommer också nya EU-regler för informationssäkerhet. NIS2 (Network and Informationssystem Directive 2), DORA (Digital Operational Resilience Act) är två av ett 10-tal regelverk som kommer på EU nivå, och kommer att ha en betydande inverkan på företag som hanterar kritisk infrastruktur och digitala tjänster. Att förstå dessa regler och deras krav, och att arbeta med efterlevnad på ett strukturerat sätt, är avgörande för att effektivt säkerställa efterlevnad och skydda sig mot eventuella sanktioner.


Ett strukturerat arbetssätt innebär att det jobb som läggs ner på efterlevnad kan återanvändas i flera olika applikationer (dvs. för flera olika regelverk) är en grundförutsättning för att effektivt lösa uppgiften. Grunden till det är att förstå, ha kontroll över och på lämpligt sätt skydda den information som behöver skyddas. Och att göra det med smarta verktyg som effektiviserar och automatiserar så mycket som möjligt.

Genom att förstå regelverken och ha ett effektivt arbetssätt kan företag dra nytta av förändringarna och skapa en starkare och mer motståndskraftig digital infrastruktur.


Förståelse för EU-regleringar om informationssäkerhet

EU strävar efter att stärka cybersäkheten gemensamt över hela EU för att möta de ständigt växande hoten mot digitala system och kritisk infrastruktur. Med NIS2, DORA och t.ex. de kommande reglerna om artificiell intelligens (AI) strävar EU att säkerställa robusta skyddsmekanismer för att säkra digitala tjänster och infrastruktur mot cyberattacker och andra digitala hot.


Dessa regler är utformade för att öka företagens ansvar för att skydda sina digitala tillgångar och säkerställa att de har lämpliga mekanismer på plats för att hantera och reagera på digitala incidenter. Genom att förstå vad dessa regler innebär i praktiken kan företag anpassa sina strategier och processer för att uppfylla de nya kraven och säkerställa efterlevnad.


Att vara compliant med regelverken ger naturligtvis fördelen att undvika böter och andra sanktioner som kan uppstå genom bristande efterlevnad. Men den stora uppsidan är att undvika avbrott i sin tjänst, som kan ge betydligt värre konsekvenser än sanktionsavgifter.


Översikt över NIS2 och dess påverkan på informationssäkerhet

NIS2 ersätter det tidigare NIS-direktivet, och syftar till att säkerställa att medlemsstaterna har lämpliga nationella strategier för att hantera och skydda kritisk infrastruktur och digitala tjänster. Direktivet ställer krav på att entiteter inom samhällskritiska sektorer som energi, transport, bankväsende och hälso- och sjukvård ska vidta åtgärder för att stärka cybersäkerhetn. Åtgärder inkluderar skyddsåtgärder, övervakning och rapportering av incidenter, ansvar för leverantörskedjan, utbildning och övning som exempel på åtgärder för att förhindra större digitala avbrott.


Genom NIS2 kommer företag att behöva utveckla och implementera lämpliga säkerhetsåtgärder för att skydda sig mot cyberhot och säkerställa att de har mekanismer på plats för att hantera, korrigera och rapportera incidenter om dom sker. Rapportering är en viktig del för att kunna sprida förståelsen för eventuella storskaliga attacker genom hela EU, och kraven på rapportering är ordentligt skärpta jämfört med tidigare regelverk. Det är avgörande att förstå vad kraven är, omsätta det i en praktik och ta hjälp av verktyg som effektiviserar och automatiserar processer så långt det går.


NIS2 är antagen och är fullt implementerad i oktober 2024. Det är viktigt att använda tiden fram tills dess för att förbereda sin verksamhet mot de hot som kan uppstå i den digitala världen.


Översikt Digital Operational Resilience Act (DORA) och dess implikationer

DORA syftar till att stärka digital motståndskraften samt minimera störningarför finansiella institutioner (banker, försäkringsbolag och kapitalförvaltare). DORA stipulerar också att den reglerade entiteten är ansvarig för sin leverantörskedja på ett striktare sätt än tidigare regelverk.


Bank & finans är ju inte direkt oreglerade sedan tidigare, med DORA ställer andra krav och det krävs en förståelse och anpassningar för att uppnå efterlevnad. Detta kan innefatta specifika skyddsåtgärder, processer för rapportering, krav på inköp/utveckling av robusta system, utvärdering och ständig förbättring samt processer för att hantera leverantörskedjan.


Genom att vara förberedd och förstå de specifika kraven i DORA kan företag minimera sina risker och säkerställa att deras digitala verksamhet är motståndskraftig och redo att möta de ständigt växande hoten i den digitala världen.


Hur ser regelverket inom EU ut att utveckla sig?


Med tanke på snabb teknikutveckling kommer också en snabb utveckling på hur kriminella element kan utnyttja ny teknik för brottslig verksamhet. Som konsekvens av det kommer en mängd nya regelverk introduceras på Eu nivå för att möte hotet. Regelverken syftar inte bara till att möte cyberbrottsligheten utan även vårt ökande beroende till digitala tjänster där alla typer av avbrott, oavsett orsak, kan skapa stora problem.


Orsaken är naturligtvis vårt ökade beroende av digitala tjänster och ökningen i cyberbrottslighet:

  • Tiidigt 2022 passerade cyberbrottslighet global droghandel i lönsamhet.

  • Idag är cyberbrottslighet global t större än all annan global brottslighet sammanlagt

  • Om cyberbrottlsighret varit en stat/nation hade det varit den 3 e största ekonomin i världen

Det är en här utvecklingen som driver fram de nya regelverken, där EU strävar efter en stärkt motståndskraft genom hela EU. GDPR, NIS2 och DORA är dom första av de kommande regelverken, men det kommer fler:


Data Act - IoT 2024 Cyber Security Act - gäller

Digital Governance Act - 2023 Cyber Resilience Act - u.d.

Digital Service Act - 2024 EU Health Data Space - u.d.

Digital Markets Act - 2024 NIS2 - okt 2024

AI Act - u.d DORA - Jan 20205


Det finns anledning att denna utveckling inte kommer att stanna av, tvärt om. Därför måste man som entitet ta kraven på allvar, och börja jobba på ett strukturerat sätt som är effektivt, innbär att man kan återanvända det man göra i många olika appliceringar (regelverk) och se till att möta marknadens växande krav att man tar informationssäkerhet och compliance på allvar.


Nyckel till allt compliance arbete är kontroll på sin information. Om man vet vilken typ av information man har, var, och hur känslig den är (klassificering) har man kommit en bra bit på vägen. Det är grunden i att effektivisera nästa steg: vem använder informationen, hur, var kommer den ifrån, vad var syftet, vad används inte, vad och var är vår känsligaste information, är den skyddad.


Den rådande utvecklingen vad gäller nya, kompletterande och anpassade regelverk komme inte att minska så länge vårt beroende av digitala tjänster ökar, tillsammans med ökningen i cyberbrottslighet. Nyckeln till att anpassa sig till den verkligheten är en säkerhetsstrategi som bygger på att det grundläggande compliance arbetet går att använda i många olika applikationer (regelverk). Nyckeln till det är att ha kontroll över sin information och all sin information.


Utmaningar och möjligheter för företag i fråga om efterlevnad

För entiteter kommer det att det finnas utmaningar och möjligheter i att uppfylla de kommande EU-reglerna om informationsäkerhet. Utmaningarna kan inkludera behovet av att investera i nya säkerhetsåtgärder och processer, samt att utbilda personal för att förstå och hantera de nya kraven.


Samtidigt kan det finnas möjligheter att utveckla och implementera robusta säkerhetslösningar som inte bara uppfyller EU-reglerna utan också stärker företagets övergripande digitala motståndskraft. Genom att förstå och kontrollera all den information man har ökar också möjligheterna att nyttja den informationen på bästa sätt.

Att identifiera och hantera utmaningarna samtidigt som man utnyttjar möjligheterna kommer att vara avgörande för företag som vill vara i framkant när det gäller efterlevnad av EU-reglerna om informationssäkerhet.


Strategier för att anpassa sig till framtida EU-regleringar

För företag som ska anpassa sig till de kommande EU-reglerna om informationssäkerhet kommer det att vara avgörande att utveckla och implementera lämpliga strategier. Grunden i en effektiv strategi är att jobba på ett sätt som gör det möjligt att återanvända nedlagt arbete på många olika applikationer, dvs. möta krav som ställs från många olika regelverk istället för att försöka möta de krav som ställs individuellt per regelverk. Det kräver en strategi som bygger på en gemensam grund, och den gemensamma grunden i allt compliance arbete är att ha kontroll över all sin information. Med andra ord en effektiv klassificering, en automatisering av uppföljningen av klassificeringen (med tanke på mängden ny information som skapas på daglig basis).


Individen är fortfarande den största säkerhetsrisken. Att investera i utbildning och certifieringar för personalen kommer också att vara viktigt för att säkerställa att nödvändiog kunskap och färdighet finns för att hantera de nya kraven. Genom att utveckla och implementera lämpliga strategier kan företag säkerställa att de är redo att möta de kommande förändringarna och säkerställa fullständig efterlevnad.


Att vara proaktiv och förbereda sig i god tid kommer att vara avgörande för företag som vill undvika onödiga risker och komplikationer i samband med de kommande EU-reglerna om informationsäkerhet.


Navigera i det föränderliga landskapet för regler om informationsäkerhet

Med den snabba utvecklingen av teknologi och digitala hot är det viktigt att företag kan navigera i det föränderliga landskapet för regler om informationsäkerhet. Detta innefattar att kontinuerligt övervaka och anpassa sig till de senaste reglerna och riktlinjerna från EU för att säkerställa efterlevnad.


För att navigera i detta landskap är det vara viktigt att ha tillgång till rätt expertis och resurser. Det inkluderar samarbeten med externa rådgivare och experter som kan ge insikter och vägledning om hur man bäst kan anpassa sig. Eftersom utvecklingen går så fort måste även lagkraven förändras fort. Att anlita experter är ett bra sätt att själv kunna fokusera på sin core verksamhet, en utveckling vi tidigare sett inom andra teknikområden.


Genom att jobba metodiskt med effektiva strategier och effektiva tillvägagångssätt kommer företag att kunna säkerställa att de är rustade för att möta de föränderliga hoten och kraven på informationsäkerhet i den digitala världen.


Utbildnings- och certifieringsprogram för NIS2, DORA och AI-relaterade säkerhetsåtgärder

För att säkerställa att företags personal har de nödvändiga kunskaper och färdigheter för att hantera de kommande reglerna om informationsäkerhet kan utbildnings- och certifieringsprogram vara avgörande. Genom att investera i utbildning och certifieringar kan företag säkerställa att deras personal är rustade för att hantera de specifika kraven i NIS2, DORA och reglerna om AI.


Utbildning, övning och ständig förbättring är ett genomgående krav i de EU regelverk som växer fram. Ett bra sätt att identifiera vilken typ av utbildning som är relevant vid vaje enskilt tillfälle är att mäta sin efterlevnad, dvs. att mäta var och hur ens användare missar att följa satta regler. På så sätt får man en väldigt aktuell bild över hur och hur mycket olika satta regler bryts. Erfarenheten säger att dom allra flest vill göra rätt, bristen ligger ofta i att veta hur jag ska göra för att göra rätt.


Certifieringsmodeller och standards, som ISO27000 eller NIST kan vara bra att följa. Det innebär inte nödvändigt vis att man har en målsättning att bli certifierad efter dom modellerna eller ens målet avv uppnå compliance. Däremot stimulerar den typen av ramverk metoder, modeller och rutiner som gör det enklare att jobba effektivt.

Det finns organ som certifierar t.ex. leverantörer som “NIS2 compliant”. Det är inte ett lagkrav att använda certiferade leverantörer (än), men en sannolik utveckling är att kunder i allt större utsträckning kommer att kräva denna typ av certifiering av sina leverantörer. Certifiering är ett stort jobb om man inte tagit sin säkerhet på allvar, och en formalia process om man gjort det.


Genom att investera i utbildnings- och certifieringsprogram kan företag säkerställa att deras personal har de nödvändiga kunskaper och färdigheter för att hantera de kommande regelveerken, och dessutom en ypperlig möjlighet att också stärka sitt varumärke och anseende i marknaden.


Konsult- och rådgivningstjänster för att stödja efterlevnad av EU-regler

För företag som behöver stöd och vägledning för att säkerställa efterlevnad av de kommande EU-reglerna kan konsult- och rådgivningstjänster vara till stor hjälp. Genom att samarbeta med externa experter och rådgivare kan företag få insikter och vägledning om hur man bäst kan anpassa sig till de nya kraven och säkerställa fullständig efterlevnad.

Konsult- och rådgivningstjänster kan erbjuda skräddarsydda lösningar och stöd för att hjälpa företag att utveckla och implementera lämpliga strategier och processer för att uppfylla de kommande reglerna. Dessa tjänster kan vara avgörande för företag som vill säkerställa att de är redo att möta de kommande förändringarna och undvika potentiella sanktioner.


Genom att samarbeta med experter och rådgivare kan företag säkerställa att de har tillgång till den nödvändiga expertisen och stödet för att säkerställa fullständig efterlevnad av de kommande EU-reglerna om informationsäkerhet.


Avslutning och framtidsperspektiv

I sammanfattning är de kommande EU-reglerna för informationssäkerhet av stor betydelse för företag i hela Europa. Genom att förstå och förbereda sig för dessa regler kan företag säkerställa efterlevnad, bygga förtroende hos sina kunder och partners och vara rustade för framtida utmaningar inom informationssäkerhet. Det är nu dags för företag att agera och vidta åtgärder för att säkerställa att de är redo för de kommande förändringarna och att de kan fortsätta att hantera sin information på ett säkert och ansvarsfullt sätt.


Vi hoppas att denna artikel har gett dig en djupare förståelse för de kommande EU-reglerna för informationssäkerhet och hur de kan påverka företag. Genom att vara proaktiva och ta de nödvändiga stegen för att förbereda sig kan företag positionera sig väl för framtiden och säkerställa en hållbar och säker hantering av sin information.


Tack för att du har följt med på denna resa genom den komplexa världen av informationssäkerhet och regelverk. Vi ser fram emot att se hur företag anpassar sig till dessa förändringar och fortsätter att prioritera säkerheten hos sin information.








15 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page